Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Προς Υπεράσπιση του Ευγενούς Είδους των Στρουθοκαμήλων: Τρεις Θεμελιώδεις Παρεξηγήσεις και η Αποκατάστασή τους

1. Ο στρουθοκάμηλος είναι, πιθανότατα, το πιο ευφυές πλάσμα στον κόσμο. Αλαζονικά, οι άνθρωποι έχουμε παρερμηνεύσει την παροιμιώδη στωικότητα και τη γαλήνη αυτού που όντως ξέρει –την έχουμε περάσει για ηλιθιότητα. Αυτό αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι άνθρωποι. Επίσης, το ότι μας έπεισαν για την ηλιθιότητά τους είναι επαρκές τεκμήριο για την ευφυΐα των στρουθοκαμήλων.
2. Ο στρουθοκάμηλος είναι, επιπλέον, ένα από τα πιο κομψά και χαριτωμένα πλάσματα του κόσμου. Οι γυναίκες μιμούνται το βάδισμά του, οι άντρες αντιγράφουν την επιθετική του ευθιξία αλλά, για έναν ιδιόμορφο λόγο, η εμφάνισή του θεωρείται αλλοπρόσαλλη, αποκρουστική, ενίοτε και γελοία. Μια ανάμεσα σε χιλιάδες αποδείξεις ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεχωρίσουμε την αισθητική από την Ομορφιά.
3. Ο στρουθοκάμηλος, τέλος, εξαιτίας ενός επιστήμονα ο οποίος, προφανώς, διάβασε τη σκέψη αυτού του πλάσματος, κατηγορείται ότι αποσύρεται από τον κόσμο και χώνει το κεφάλι του στο χώμα επειδή φοβάται. Έτσι, η εσωστρεφής εκ-στάση, αυτή η έξοχη προϋπόθεση για κάθε αυθεντική σκέψη, βαφτίστηκε «στρουθοκαμηλισμός».

Αυτά τα λιγοστά σχόλια, Φίλοι και Συγγενείς, για την αποκατάσταση ενός κατασυκοφαντημένου και εμφανέστατα παρεξηγημένου πλάσματος. Είναι απόγευμα Παρασκευής, έπεται ο Ακάθιστος Ύμνος και η σκόνη έχει, επιτέλους, υποχωρήσει –στενοχωριέμαι, βέβαια, γιατί η σκόνη μου θύμισε την Κύπρο αλλά δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα σ’ αυτή τη ζωή, έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, αυτή η προσωπική και λαμπρότατη σταυροφορία αποκατάστασης ενδέχεται να συνεχιστεί. Ένα πρόχειρο δείγμα για να σας ανοίξω την όρεξη: η Κασσάνδρα –προέκυψε από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο μπαρ, βλέπε προηγούμενη καταχώρηση. Τείνει να παγιωθεί στις συνειδήσεις μας ότι όλοι αυτοί που αποκαλούνται «κασσάνδρες» είναι οι απαισιόδοξοι που κάνουν λανθασμένες –και αρνητικές- προβλέψεις.
Φίλοι και Συγγενείς, το σύνθημα είναι: μην πυροβολείτε την Κασσάνδρα! Μια χαρά τα έλεγε η γυναίκα. Απλώς, οι υπόλοιποι δεν την πίστευαν. Και είδαμε τι έπαθαν.
Αυτά. Σας ασπάζομαι –όχι ο Φαίδων, εγώ- εκ του ευάερου και ευήλιου, σήμερα, πέμπτου ορόφου.

3 σχόλια:

Eleni Dafnidi είπε...

Δυστυχώς φίλε και συγγενή, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει, η φύση προηγήθηκε της ανθρώπινης κακεντρέχειας με το να δημιουργήσει ένα πλάσμα το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο πουλί, (αλλά δεν θα πετούσε) και θα έτρεχε με 60 χιλιόμετρα την ώρα, (αλλά ποτέ δεν θα έφτανε την τιμή ενός αυτοκινήτου). Σε αυτό το σημείο έχω την ανάγκη να εξομολογηθώ ότι αν με κυνηγούσαν με ένα ακονισμένο μπαλτά ενδεχομένως να ανέπτυσσα μεγαλύτερες ταχύτητες. Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, διαθέτει και το μικρότερο ποσοστό λίπους και χοληστερόλης ενώ με ένα και μόνο αυγό της θα μπορούσες να φτιάξεις δώδεκα ομελέτες. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο άνθρωπος με σύμμαχο την φύση, δεν χρειάστηκε πάνω από τρία δευτερόλεπτα ώστε να δημιουργήσει τα ανάλογα ελαφρυντικά στη συνείδηση του, να το κακολογήσει, (βλ. 1)στρουθοκαμηλισμός, 2) όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια) και εν τέλει να το καταναλώσει χωρίς τύψεις! Ας το παραδεχθούμε…, πρόκειται για ένα άτυχο ζωάκι το οποίο δεν κατάφερε καν να διαδώσει τη φήμη ότι το αρσενικό βοηθά στο κλώσημα. (Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι ο ιππόκαμπος είχε καλύτερες δημόσιες σχέσεις…) Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η αποκατάσταση της στρουθοκαμήλου την οποία επιχειρείς θα φέρει αποτελέσματα. Εγώ ήδη νιώθω μία συμπάθεια παραπάνω. Τέλος, ας μου επιτραπεί να προβώ σε μία διόρθωση που αποτελεί λίγο-πολύ μία ενοχλητική μύγα στον καμβά του κοινωνικού έργου σου, αλλά θα ένιωθα άσχημα αν δεν υπερασπιζόμουν το όνομα αυτού του κατατρεγμένου είδους... (Η) στρουθοκάμηλος.
:)

Κυριάκος Μαργαρίτης είπε...

Καλώς την!

Μόνο εσύ με θυμάσαι σ' αυτό τον άδικο ψηφιακό κόσμο, Ελενάκι -σ' ευχαριστώ!

Πρώτα απ' όλα: ντρέπομαι για το χοντροκομμένο λάθος το οποίο θα αποκαλέσω -ευγενικά- αρσενικό αναγραμματισμό και για το οποίο απολογούμαι δημόσια μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ αργά για να βάλω το κεφάλι στο χώμα και να νιώσω καλύτερα -βλέπεις τι γίνεται;

Ωστόσο -πάντα υπάρχει ένα "ωστόσο" όταν τύποι όπως εγώ παραδέχονται έτσι εύκολα τα λάθη τους- αν το αρσενικό όντως μπαίνει στη διαδικασία να κλωσήσει, τότε, στο πλαίσιο της οργάνωσης "Άντρες όλων των ειδών ενωθείτε", είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω τη γραμματική -και μόνο αυτή- πρωτοκαθεδρία του αρσενικού για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Δηλαδή, μιας και η κυρία τον σέρνει απ' τη μύτη, ας χαρεί κι αυτός λίγη, αυθαίρετη έστω, δόξα.

[προς φεμινίστριες: πλάκα κάνω, μην αρπάζεστε]

Τέλος, επέτρεψέ μου να υποκλιθώ μπροστά στις ορνιθολογικές σου γνώσεις! Τρελαίνομαι για useless information αλλά ακόμα δεν έχω φτιάξει ένα σχετικό αρχείο -και ξέρεις καλά ότι κάτι τέτοια είναι λίρα εκατό για το ντεκόρ ενός μυθιστορήματος. Θα τα ξαναπούμε, Ελενάκι.

Eleni Dafnidi είπε...

Ω… μην το λες ότι μόνο εγώ σε θυμάμαι. Το ιντερνετικό σου αποτύπωμα είναι πλέον τόσο ισχυρό που τα εκατομμύρια κόσμου τα οποία θα αναζητούν στο εξής την εγκύκλιο υπεράσπισης του Ευγενούς Είδους των Στρουθοκαμήλων θα στρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε εσένα καθώς ήδη αποτελείς την μοναδική πηγή. Δεν θα αργήσει η στιγμή που οι μηχανές αναζήτησης θα καλπάζουν προς το blog σου γι’ αυτό και ‘γω σαν καλός επενδυτής αγοράζω τις μετοχές σου τώρα που τις σηκώνει η τσέπη μου για να παριστάνω την καμπόση σε 2-3 χρονάκια όταν με μαθηματική ακρίβεια θα μεσουρανείς. (χα!) Όσο για τις γνώσεις μου στην ορνιθολογία…, πρόκειται περί καθαρής συμπτώσεως. Ήταν, βλέπεις, κρίσιμες για το τρίτο βιβλίο το οποίο παρέδωσα τον Ιανουάριο στα γνωστά χέρια κι έτσι αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να αφιερωθώ σε μία πολύωρη μελέτη του είδους. (Το γεγονός ότι το «χειρόγραφο» δεν μου επιστράφηκε ακόμα θέλω να ελπίζω ότι είναι καλό σημάδι…)Να που τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο. Αν, ας πούμε, καταπιανόσουν με τα ερπετά, η απάντηση μου θα ήταν πιο λευκή και από το ποινικό μητρώο του Χριστού.
Όσο για τις «σκόρπιες πληροφορίες» να σου προτείνω «Τα ανάλεκτα του κυριου Schott», εκδόσεις Κασταλια. 158 σελίδες με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Από το ποια είναι τα ευγενή αέρια, τι λεει ο Ιρλανδικός κώδικας μονομαχίας, τι περιελάμβανε το δείπνο στον Τιτανικό έως και το διάγραμμα της Κόλασης του Δάντη. Σπεύσε τάχιστα προς εφοδιασμό.
Καλό σ/κ!