Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Νόστιμα Έργα

Έτσι επιστρέφουμε, Φίλοι και Συγγενείς. Έτσι ίσως μπορούμε μόνο να επιστρέφουμε συνέχεια.
Ως έργα.
Και όχι ως εργάτες –
Χειμέριοι και ασπρόμαυροι, ερμητικοί, εγκαταλειμμένοι στην απουσία αυτής της στολισμένης με λαμπιόνια ερημιάς. Αποκλεισμένοι, απορριμμένοι εθελοντές στην παρατεταμένη εξορία ενός ανόητου κάποτε, δοσμένοι φανατικά στην υπηρεσία μιας απουσίας αδιάκοπης, ασυνεχούς. Κατακερματισμένοι όπως τα κουρελιασμένα προσωπεία της παραμόρφωσης, άμορφα όπως θροΐζουν τα δερμάτινα φύλλα στα κρανία μας –η φρίκη του άσαρκου, το ερωτικό αλυσιτελές του άσαρκου υπέρ-κόσμου μας, του φασματικού σύμπαντός μας. Ανέγγιχτοι από τη ζωή, αμέθυστα πέτρινοι δίχως αξία άλλη από της συναλλαγής και της μεταπρατικής ευστροφίας μας, αποίητοι, θωρακισμένοι και στείροι.
Ανεπίδοτοι, αφηρημένοι οργασμοί. Στρατιές από τέρατα τέκνα. Ένα τεράστιο μαγεμένο μηδέν που μας έπεισε ότι είναι το σπίτι και η πατρίδα, ο νόστος μας, ο τόπος που μπορεί να κατοικηθεί πάντα μόνο από έναν, χωρίς τον άλλο, χωρίς κανένα πρόσωπο, χωρίς εσένα. Αποκριάτικη φάρσα.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους καρνάβαλους. Μπλεγμένους φιτίλια, τιναγμένους στα σύννεφα, κάτι αέρινα κομφετί από πολύχρωμο καπνό, κάτι αστραπές που δεν διαπραγματεύονται τον εαυτό τους, δεν τον διαχειρίζονται, δεν τον επινοούν –μα τον προσφέρουν άνευ όρων. Τον δίνουν. Τον σαρκώνουν στο φως και στο λόγο τους, η ουρά ενός παγκόσμιου χαρταετού φτιαγμένη από τσαλακωμένες λέξεις, κεντημένο με γράμματα ένα αράχνινο διάστημα να χορέψεις με οχτώ ανείδωτα πόδια, να ζαλιστείς και να ησυχάσεις με μάτια κλειστά που μαθαίνουν να βλέπουν. Η ιπτάμενη βόλτα ενός έργου που συντίθεται συνέχεια, κάθε μέρα, μια μεθυσμένη αστραπή, ερωτευμένη και ντυμένη με ανθρώπινη σάρκα, μαρτυρία γυμνή στην άκρη του όρους, σε μια σπηλιά, στις οπές της γης, η συνουσία του φωτός και της λάσπης, ο οργασμός της πνοής και του χώματος.
Η δημιουργία. Η παρουσία. Η επιστροφή στο παρόν. Η επιστροφή στην ύπαρξή μας.
Επιστροφή πάντα μόνο σε εσένα.
Ο γνήσιος νόστος μας, η απομάγευση του μηδενός. Τσακισμένα τα τέρατα, προσωπεία-κουκούλια που απ’ το φλοιό τους βλασταίνουν τα πρόσωπα, ανοιξιάτικοι και ανοιγμένοι, όλοι εμείς, περιπατητικοί μιμητές των καρνάβαλων που τινάζονται και τινάζονται, ψιθυριστές της σιωπής που καταργεί τη Βαβέλ, κομιστές της γραπτής μας σιωπής που δικαιώνει τα χείλη να φιλούν, τα μάτια να υποδέχονται, τα πρόσωπα να φιλοξενούν, τα σώματα να συναντούν και να εκρήγνυνται ήχοι και χρώματα. Νόστιμοι όλοι σε μια ημέρα που δεν τελειώνει ποτέ. Η Πεντηκοστή που επιστρέφει με πόδια λιγωμένης αράχνης, φλόγες πάνω από τα κρανία μας και μέσα σ’ αυτά, οι γλώσσες της αστραπής, η αποκατεστημένη ομιλία, επιτέλους η γλώσσα που λύθηκε, ο λυγμός της ένα αιθέριο τελικό τραύλισμα και μετά όλα τα παλιά τραγούδια τραγουδισμένα από την αρχή, τραγουδισμένα από την καρδιά.
Στην καρδιά. Στην πατρίδα, στο σπίτι μας. Σ’ εκείνη τη γιορτή που λέγαμε, που δεν άρχισε και που δεν έπαψε ούτε για μια στιγμή.
Έργα των έργων των καρνάβαλων, έργα των έργων μας, έργα του Λόγου. Έτσι επιστρέφουμε, σιωπηλοί, σκυμμένοι στις λέξεις, αφημένοι εκεί, παραδομένοι, δοσμένοι στα έργα που μας δημιουργούν και μας γεννούν και που μας γίνονται –χειρονομία λυτρωτική, μεταμορφωτική της εξορίας που γίνεται οίκος και βασιλεία εντός μας, μεταμορφωτική του μηδενός που ακυρώνεται, της απουσίας που καταργείται, τελειώνει, εξανεμίζεται καθώς έρχεσαι. Ελεύθερα έργα, ριγμένα στο χώμα και στο διάστημα, αστροναύτες περιπατητές στο γαλαξία του άλλου προσώπου, επισκέπτες στο συμπάν του άλλου –
Στο σύμπαν σου, στο σύμπαν που είσαι, στο σύμπαν που σε είναι.
Έτσι μόνο ίσως επιστρέφουμε. Έτσι μόνο γεννιόμαστε. Η γέννησή μας –καμιά προϋπόθεση για κανέναν θάνατο, Φίλοι και Συγγενείς.
Η γέννα: προϋπόθεση μόνο της Ανάστασης. Προϋπόθεση της Αγάπης. Λυτρωτικά παράδοξη, η γέννα: έργο της Αγάπης.
Να γεννήσουμε τους γονείς μας, να γεννήσουμε τον Θεό. Για να γεννηθούμε. Για να γίνουμε.
Για να γινόμαστε.
Έργα πάντα των έργων μας. Έργα νόστιμα.

5 σχόλια:

Γιώτα Φώτου είπε...

Κυριάκο πολλά συγχαρητήρια.
Είχα αγοράσει από καιρό το βιβλίο σου αλλά τώρα το διάβασα. Λοιπόν, χαίρομαι πολύ για σένα. Το Ρέκβιεμ για τους απόντες είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Μου άρεσε η γλώσσα, (πλούσιο λεξιλόγιo, γραφή που ρέει, λεπτό χιούμορ με στοιχεία αυτοσαρκασμού) μου άρεσε το θέμα και η οπτική γωνία από την οποία το αντιμετωπίζεις, το μυστήριο που διατρέχει όλο το κείμενο δίνοντας τα ιστορικά στοιχεία χωρίς να κουράζουν, το πρωτότυπο έυρημα του υπαρξιακού ντετέκτιβ. Τέλος πάντων, για να μην πολυλογώ μου άρεσαν όλα. Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχεις στο μέλλον αντίστοιχες και μεγαλύτερες επιτυχίες και ελπίζω να μη σε χάσει και η παιδική λογοτεχνία όπου η παρουσία σου είναι απαραίτητη,
Καλές γιορτές και πάλι συγχαρητήρια

Κυριάκος Μαργαρίτης είπε...

Γεια σου Γιώτα! Σ' ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ για την ανάγνωση, τα καλά λόγια, τις ευχές.

Εύχομαι καλή συνέχεια στη δουλειά και καλά και χαρούμενα Χριστούγεννα!

torrent είπε...

Τι ξέρεις από Κύπρο του '60 εσύ, καλέ μου Κυριάκο, και πώς έφτασες να ξέρεις; Για λέγε...
ΓιάννηςΚ

Κυριάκος Μαργαρίτης είπε...

Χαίρετε κι ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Τι ξέρω για την Κύπρο του '60; Τίποτα σπουδαίο. Απλώς, κάτι παραπάνω απ' όσα ξέρω για τις υπόλοιπες χώρες του '60 -και άλλων δεκαετιών.

Πώς έφτασα να ξέρω;
Ζώντας, υποθέτω. Είναι καλή μέθοδος και, συχνά, η μόνη που έχουμε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν γράφω για την Κύπρο του 1960.

Ανώνυμος είπε...

Therefore, necessary to|it is very important|you will need to} have educated CNC machinists and programmers in the trade to operate this high-tech machinery. Generally, CNC machines are Electric Lighters for Women costlier than manually-operated machines. However, with time, their price is estimated minimize back} effectively. Furthermore, to take care of up} the proper functioning of the machines, regular upkeep of the high-tech items is essential for producers. Besides that, appropriate training and machinists have to get acquainted with the skilled expertise essential to operate these machines. Therefore, to minimize the impact of the restraint, producers are introducing various training programs to enhance the talents of machinists.